понеділок, 21 березня 2016 р.

Гуртківці святкують Масляну


 Масляна – одне з найулюбленіших у народі свят, адже воно не тільки веселе, а й «смачне». Але для  майбутніх рестораторів – студентів Херсонського кооперативного економіко-правового коледжу – це ще й своєрідна перевірка на професіоналізм.

 Тому 10 березня, у самий «розпал» Масляної, гуртки «Успішний ресторатор» та «Концепція успіху» провели спільне засідання, на якому ділилися традиціями святкування Масляної, презентували та розкривали власні таємниці приготування головної страви свята – млинців.

 Святкуванню передувала інтенсивна підготовка: напередодні у гуртожитку   керівник  гуртка Терещенко Ірина Володимирівна разом зі своїми «успішними рестораторами»  провела майстер-клас  із приготування млинців, на якому всі бажаючі  вчилися готувати цей кулінарний шедевр за різними рецептами.


 Не менш цікавою для студентів була розповідь про традиції святкування Масляної. Не всі знали, що раніше  її відзначали  цілий тиждень, і кожен день свята був особливим.

 Так, наприклад, у понеділок (він звався «зустріччю») будували гірки для катання  та ходили з опудалом по селу.   А у вівторок («залицяльник»), зустрічали гостей,   пригощали їх млинцями. Масляного вівторка особливо чекала молодь. Адже в цей день парубки обирали собі наречених, а дівчата  приглядалися до суджених. Для  цього  влаштовувалися вечорниці.


 У середу (її називали «ласункою») зяті відправлялися  до тещі на млинці. А от четвер  відомий кулачними боями й кінськими перегонами. Мета таких розваг - виплеск негативної енергії, що накопилася за зиму і вирішення конфліктів між людьми. У п’ятницю - візит у відповідь:  тещі збираються на гостину до зятів. Субота -  «посиденьки зовиць», юні дружини запрошували до себе в гості старших сестер, дарували їм подарунки та пригощали млинцями.


 Та найголовніший день Масляної – «прощена неділя». У цей день люди просять один в одного пробачення, отримуючи у відповідь традиційну фразу: «Бог простить».

 Весело святкували Масляну майбутні ресторатори – з піснями, віршами і навіть танцями. Не забули і про смачнючі млинці,  виготовлені власноруч. А ще – попрактикувалися у сервіруванні столу та обслуговуванні «гостей».

 Після святкування Масляної студенти зробили висновок про переваги таких заходів: це пізнавально, бо можна дізнатися багато нового; патріотично, оскільки зберігаються та примножуються традиції пращурів; приємно, адже смаколики, які готують на Масляну, куштуєш не щодня; професійно, бо є унікальна нагода поєднати теоретичні знання з практичними навичками.

Тетяна Малініна, Ірина Яшина та Алла Сергазіна – викладачі коледжу

Немає коментарів:

Дописати коментар